Natuurlijk kun je deze planner ook gewoon als weekplanner / agenda gebruiken of als geheugensteuntje om gemaakte afspraken niet te vergeten. Maar mocht je net iets meer uit de planner willen halen en bijvoorbeeld aan je wekelijkse ritme en structuur wilt werken, dan kun je onderstaand stappenplan volgen zodat je niets vergeet.


Uitgebreid stappenplan voor het invullen van jouw weekplanning

VOOR ALS JE MEER OVERZICHT/STRUCTUUR WILT


Begin met het noteren van jouw huidige of gewenste slaapritme. Het is het beste om zo veel mogelijk een vast slaapritme aan te houden, dus iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaan en naar bed. Het is daarnaast ook belangrijk om genoeg te slapen (minimaal 8/9 uur per nacht), houd hier rekening mee bij het vormgeven van je slaapritme. Je kunt daarnaast ook beter op tijd naar bed gaan, dan pas later in de ochtend opstaan. Begin op de planner met het invullen van je huidige slaapritme en als je deze wilt veranderen dan kun je daar de komende dagen/weken langzaam naartoe werken door de tijden steeds een beetje op te schuiven.

Plan vervolgens je eetmomenten in. Hoelaat eet je normaal gesproken? De tijden zijn ook afhankelijk van jouw slaapritme, dus als je hier nog dingen in wilt veranderen kun je je eetmomenten hier op afstemmen. Neem voldoende tijd om rustig te kunnen eten en houd hierbij ook rekening met de bereidingstijd van je maaltijd(en).

Heb je op dit moment een baan, bedrijf of volg je een studie? Blok je werkdagen of de dagdelen dat je werkt, studeert of college volgt. Houd ook hierbij rekening met eventuele reistijd. Heb je geen vaste werkmomenten omdat je bijvoorbeeld voor jezelf werkt en niet precies weet wanneer er een klus binnenkomt? Volg dan eerst stap 4. Reserveer vervolgens alvast een aantal werkblokken op je planner, verspreid over de week, op de momenten dat je ruimte hebt. Mocht je op zo'n werkmoment toch geen werk hebben of kunnen doen, dan kun je deze tijd ook gebruiken voor werkgerelateerde zaken, administratie of gewoon als extra tijd voor jezelf!

Noteer vervolgens op je planner de eventuele afspraken die je voor deze week gemaakt hebt of andere vaste 'verplichtingen'. Als  je een of meerdere kinderen hebt die naar de opvang of school gaan bijvoorbeeld, blok je de momenten dat je je kind(eren) haalt en brengt. Houd bij elke afspraak ook rekening met de reistijd en plan voldoende tijd rondom in. 

Volg je wekelijks een groepsles bij de sportschool of ben je bijvoorbeeld lid van een sportvereniging? Noteer je vaste sport- en beweegmomenten op de planner. Het is goed voor je om iedere dag minimaal een half uur te bewegen, dus ook op de dagen dat je niet sport kun je een andere sport- of bewegingsactiviteit inplannen (zoals wandelen) zodat je toch iedere dag beweegt. 

Alle vaste zaken staan nu ingevuld of gereserveerd op je planner en je ziet nu duidelijk waar nog tijd open staat. Zoek de gaten op en reserveer hier steeds activiteiten die je op dat moment zou willen doen. Even tijd voor jezelf, afspreken met iemand of bijvoorbeeld een uurtje per week inplannen voor overige to do's waar je normaal gesproken niet snel aan toekomt. Als je nog niet precies weet wat je een bepaalde dag tijdens zo'n blok wilt gaan doen, houd dan het blok open en bekijk het op het moment zelf.

Pak je markers erbij (of bestel ze eenvoudig mee via deze link) en markeer ieder soortgelijk blok in dezelfde kleur. Zo zie je in één oogopslag hoe de verdeling van jouw week is.

 

 


1) Neem voor alles de tijd en plan ruim in! Het is niet prettig als je je moet haasten en het geeft je een positief gevoel / gevoel van controle als je merkt dat je de planning van de dag helemaal hebt kunnen halen/volgen.

2) Ook als je niet overspannen of burn-out bent is dit ook voor jou een goed advies: denk aan je energiebalans en plan niet teveel inspannende activiteiten na elkaar maar wissel inspanning zoveel mogelijk af met ontspanning.

3) Doe vooral dingen die je energie geven of waar je een goed gevoel van krijgt. Zeg nee tegen afspraken waar je eigenlijk geen zin in hebt en leer daarnaast je energievreters kennen.

4) Plan ‘s avonds geen grote of inspannende activiteiten in zodat je de dag rustig af kunt bouwen. Kijk zo min mogelijk naar schermen (offline-tijd!) en ga ruim van tevoren klaarmaken om te gaan slapen zodat je lichaam zich hierop kan voorbereiden.


Ik hoop dat deze planner net zo goed voor jou werkt als dat het voor mij heeft gedaan, veel succes en plezier!

© 2020 - 2021 Planjeweek.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel