Stappenplan

(Handig voor tijdens het invullen van jouw planning)
 

1. Slaaptijden 
Start je planning met het opschrijven van je huidige of gewenste slaapritme. Voor een goed ritme is het belang­rijk zoveel mogelijk vaste tijden aan te houden. Dit betekent iedere dag (ook in het weekend) rond hetzelfde tijdstip opstaan en gaan slapen. Het is ook belangrijk om voldoende te slapen (dit is per persoon verschillend, maar gemiddeld heb je acht uur slaap nodig) en voor je energieniveau beter om ‘s avonds op tijd naar bed te gaan, dan pas later in de ochtend op te staan.

2. Eetmomenten 
Plan de tijden van je eetmomenten in. Deze tijden kun je prima afstemmen op jouw slaapritme. Plan je eet­momenten ruim in zodat je voldoende tijd hebt om rustig te kunnen eten. Houd bij het plannen ook rekening met de bereidingstijd van je maaltijden en eventuele tussendoortjes.

3. Werk, studie en terugkerende/vaste afspraken 
Noteer nu de dingen die voor jou praktisch vast staan, zoals je werktijden, sportlessen, af­spra­ken die al gepland zijn of het eventueel brengen en ophalen van je kind(eren). Vul deze dagdelen en momenten in en houd hierbij ook rekening met eventuele reistijd. Zo heb je mooi alle momenten geblokt waar weinig speling zit en zo voorkom je dat je tijd voor jezelf plant op een moment dat het eigenlijk niet kan. Heb je geen vaste werktijden en kun je dit flexibel indelen? Plan dan eerst tijd voor jezelf in (stap 4) en pas daarna je werkmomenten.

4. Tijd voor jezelf en quality time 
Nu je precies weet op welke momenten je al iets te doen hebt, is het belangrijk om eerst ruimte te reserveren voor de belangrijkste categorie: tijd voor jezelf! Tijd voor iets ontspannends en voor energiegevers. Je kunt ook meteen je pauzes en een wandeling inplannen. Vul per blok steeds in wat je dan zou willen doen of houd het open en beslis op het moment zelf. Bij het invullen van deze ‘tijd voor jezelf-blokken’ kun je letten op de afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Plan bijvoorbeeld een ontspanningsactiviteit in na je werk of een afspraak. Plan bij deze stap meteen ook quality time in met jouw partner, gezin, vrienden en/­of familie.

5. Sport en bewegen 
Door de vorige twee stappen heb je deze categorie misschien al helemaal gedekt, maar anders is dit een goed moment om wat (extra) sport- en beweegmomenten op je planner in te vullen. Het is heel goed voor je om iedere dag minimaal een half uur te bewegen. Plan bijvoor­beeld ‘s avonds na de maaltijd steeds een (korte) wandeling in.

6. Losse taken en doelen 
Reserveer wat tijd voor huishoudelijke taken, zoals schoonmaken en boodschappen doen. Misschien heb je huisdieren die ook de nodige tijd en verzorging vragen. Vergeet ook andere klusjes en to do’s niet. Als je doelen hebt opgesteld kun je ze in kleinere stappen in je planning opnemen. Je kunt ze direct inplannen of op­schrijven in de rechterkolom bij de week- en maandoverzichten. Zo zie je precies wat er die week of maand nog moet gebeuren en kun je ze op een later moment alsnog in je planning verwerken.

 

© 2020 - 2023 Planjeweek.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel